Loading...

Op het strand van Camber Sands heeft Studio RX Architects een vakantiehuis ontwikkeld waarbij de stevige bouw die nodig is voor een huis aan zee gecombineerd is met de zachte uitstraling van de roze tinten van het buitenomhulsel van Microtopping®.

Op het strand van Camber Sands in East Sussex, direct achter de natuurlijke zandduinen en met uitzicht op zee, staat een vakantiehuis met bijzondere roze tinten. 

De locatie waar het zich bevindt is uniek omdat het een van de weinige eigendommen in de regio is die alleen kan worden bereikt door langs het strand te rijden, waardoor de bouw behoorlijk omslachtig was en veel inspanning vereiste. Om de extreme weersomstandigheden in de omgeving te kunnen doorstaan heeft het bureau Studio RX Architects, dat het project verzorgd heeft, een stevig gebouw met strakke, rigoureuze vormen bedacht.

De bouw oogt zowel binnen als buiten erg lineair en recht-toe-recht-aan: binnen wordt het ontwerp gekenmerkt door elegante, minimale meubels en neutrale kleuren. De verdiepingen zijn inclusief een spa en open accommodaties met grote raampartijen die uitkijken op het strand. Op de eerste verdieping bevinden zich drie tweepersoonskamers met drie badkamers. Om het uitzicht te benadrukken en te omlijsten en warmte te creëren, werd gekozen voor een bekleding van gerookt eiken, terwijl op de begane grond de voorkeur werd gegeven aan een terrazzovloer met een mengsel van aggregaten die aan de kiezelstenen van het strand doet denken. De muren zijn gesausd met natuurlijke kalkverf met structuur om een voelbaardere afwerking te geven.

Aan de buitenkant werd het gebouw afgewerkt met Microtopping® van Ideal Work in een originele roze kleur die speciaal voor dit project werd gecreëerd: de handmatige toepassing door erkende vakmensen van Ideal Work maakt bij elk project namelijk maximaal maatwerk mogelijk. Microtopping® maakte het mogelijk om een ​​afgesloten buitenomhulsel te creëren, aangezien dit speciaal is behandeld, biedt deze oplossing een goede bescherming tegen het binnendringen van water, belastende klimaatinvloeden, dooizout en UV-stralen. Het roze pigment in de afwerking verzacht de visuele impact en zorgt ervoor dat het gebouw afsteekt tegen de overweldigende en steeds veranderende achtergrond van de lucht en het strand.

Het gebouw heeft op die manier een glad silhouet met een fluweelzacht effect gekregen, waardoor de inwerking van weersinvloeden op het huis worden beperkt: de ramen zijn zo ontworpen dat ze volledig vlak zijn ten opzichte van de buitenmuur, om te voorkomen dat er uitsteeksels ontstaan ​​waarop zich zand kan ophopen. Er zijn ook geen dakgoten of traditionele details waar zand of zout voor problemen kan zorgen; de externe keermuur is ontworpen in gebogen corten, om het als het ware een gebeeldhouwd uiterlijk te geven, maar tegelijkertijd om het zand en de duinen rondom het gebouw te weren en het buitenterras te beschermen.

Tot slot voor wat betreft de energieprestaties, het huis wordt passief verwarmd en gekoeld via twee 90 m diepe gaten samen met een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning (MVHR-systeem). Ook het buitenomhulsel met Microtopping® heeft een opmerkelijke thermische massa, wat heeft geleid tot een zeer energiezuinige woning. De ramen met driedubbele beglazing zijn ook ontworpen om externe akoestische effecten sterk te verminderen en dit is een belangrijk pluspunt in deze vijandige en blootgestelde omgeving.

Datum: 2021

Plaats: Camber Sands, East Sussex, UK

Ontwerpers: RX Architects

phRichard Chivers

Oplossingen gekozen voor Seabreeze House