Loading...

De cyclische energiecrises of de stijging van de brandstofprijzen dragen er elke dag toe bij dat er steeds meer aandacht besteed wordt aan alternatieve energiebronnen. De markt voor zonne-energie lijkt geen crisis te kennen en zal naar verwachting ook de komende jaren groeien. Zonne-energie is een van de meest gebruikte hernieuwbare energiebronnen, omdat het voor zowel bewoners als bedrijven veel voordelen biedt.

 

Zonne-energietechnologieën zetten zonlicht om in energie door middel van fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen.

Deze energie wordt vaak gebruikt voor huizen, bedrijven, commerciële gebouwen, stadions en boerderijen.

 

Zonne-energietechnologieën blijven zelf ook doorontwikkelen. Dit geldt ook voor het onderzoek en de ontwikkeling van de materialen. Zonnebeton, ook wel fotovoltaïsch beton genoemd, is één van de nieuwste hiervan.

 

De twee belangrijkste hindernissen die een bredere aanvaarding van zonne-energie in de weg staan, zijn de esthetica en de prijs van zonnepanelen. Met andere woorden, het uiterlijk van zonnepanelen en de kosten die de plaatsing ervan met zich meebrengt.

 

Om de uitdagingen van het uiterlijk en de prijs van zonnepanelen te overwinnen proberen bedrijven, fabrikanten en onderzoekers esthetisch aantrekkelijkere en kosteneffectievere fotovoltaïsche formules te creëren. En dit is waar zonnebeton in het spel komt.

 

Het gaat om een nieuw soort beton dat is gemaakt om elektriciteit op te wekken door zonlicht om te zetten in energie. Om de omzetting te laten plaatsvinden, maakt de technologie gebruik van een proces dat halfgeleider wordt genoemd en dat sterk lijkt op de manier waarop zonnepanelen zonlicht omzetten in energie.

 

Er zijn momenteel verschillende ontwikkelingsfronten voor dit nieuwe type materiaal. Een Zwitsers bedrijf en een Duits bedrijf hebben hun projecten, de constructieprototypes, al gepresenteerd. De projecten waren gericht op de ontwikkeling van een fotovoltaïsche

deklaag waarmee gebouwen ongeveer twee keer zoveel energie kunnen opwekken als met traditionele zonnepanelen.

Bij een ander project gebruikten onderzoekers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich dit fotovoltaïsch beton om het prototype van een dak te maken.

© Block Research Group, Eth Zürich / Michael Lyrenmann

 

Nog een ander project betreft het Centro de Capacitación Eléctrica y Energías Alternas in Mexico. Gemodificeerd beton, dat ontwikkeld is door een groep wetenschappers onder leiding van het Istituto Politécnico Nacional, is erin geslaagd elektriciteit op te wekken.

 

Dit zijn allemaal projecten die zich nog in een experimenteel stadium bevinden en aangezien zonnebeton dus een opkomende technologie is, is nog niet bekend hoeveel een installatie zou kunnen kosten.

Het belangrijkste voordeel van fotovoltaïsch zonnebeton zou uiteraard zijn dat het particulieren en bedrijven aanzienlijke besparingen op de energiekosten oplevert.

 

We staan nog maar aan het begin, maar de vooruitzichten zijn goed. We volgen de ontwikkelingen op de voet.