Loading...

Gesprek over schoonheid met de fotograaf Paul Eis

Wat is schoonheid voor jou?

 Ik denk dat de vraag ‘Wat is schoonheid?’ zeer moeilijk is en dat iedereen deze vraag anders zal beantwoorden vanwege zijn achtergrond, leeftijd, omstandigheden en nog veel meer andere factoren.
Zelfs mijn persoonlijke antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van het moment en de situatie.
Waarschijnlijk zou ik ideale schoonheid omschrijven als iets dat ontstaat wanneer verschillende dingen, omstandigheden, personen, enz. “compleet” worden in de interactie met elkaar. En je voelt dat alles zo perfect is en niks veranderd hoeft worden. Ik geloof niet dat schoonheid de esthetische normen moet volgen.
Een voorbeeld hiervan zou een “gewoonweg prachtige” avond kunnen zijn waar mensen, eten en locatie elkaar perfect aanvullen en een harmonieus geheel vormen.
Op het gebied van architectuur ontstaat schoonheid bijvoorbeeld wanneer het materiaal, het ontwerp en de constructie een samenhangend geheel vormen. Of als je ziet hoe mensen leven geven aan een gebouw. Mooie dingen hoeven niet noodzakelijk samenhangend te zijn; ze kunnen ook volledig tegenstrijdig zijn.

Hoe beïnvloedt schoonheid je werk?

Met mijn foto’s wil ik laten zien dat moderne architectuur niet grijs en eentonig hoeft te zijn, zoals dat in werkelijkheid vaak het geval is. Het komt veel voor dat moderne architectuur als koud en niet mooi wordt ervaren. Dat komt omdat de functionaliteit in het ontwerpproces overheerst, terwijl kwaliteiten als schoonheid en harmonie verwaarloosd worden. Ik wil laten zien hoe kleur deze functionele gebouwen interessanter, opmerkelijker en mooier kan maken.

Zou je ons iets willen vertellen over je werk en je toekomstige projecten?

Ik wil uiteindelijk mijn horizon verbreden naar nieuwe landen en steden in de wereld, omdat ik het gevoel heb dat er nog veel te zien, te interpreteren en te fotograferen is op het gebied van architectuur. Aangezien ik pas in 2016 ben begonnen met mijn architectuurstudie, is dit nu mijn prioriteit. Hoewel ik op dit moment geen andere projecten heb, komen er vaak spontaan nieuwe ideeën voor projecten in mijn hoofd op, zoals bij dit project het geval was.

Over mezelf:

Ik ben geboren in 1998 te Berlijn. Nadat ik in 2016 mijn opleiding had afgerond, verhuisde ik naar Oostenrijk om architectuur te studeren aan de Universiteit voor Kunst en Industrieel Ontwerp in Linz.

 

Over het project:

Voor het project dat ik in 2015 ben gestart, fotografeer ik moderne gebouwen en kleur ik ze in met Photoshop om het gebrek aan kleur in de moderne architectuur te laten zien en te bewijzen dat kleur “normale” gebouwen interessanter en leefbaarder kan maken.

 

Voor meer informatie:

www.paul-eis.com/
www.instagram.com/the_architecture_photographer/