Loading...

“Il tempo di Giacometti da Chagall a Kandinsky. Capolavori dalla Fondazione Maeght” in het Palazzo della Gran Guardia in Verona.

De tentoonstelling “Il tempo di Giacometti da Chagall a Kandinsky. Capolavori dalla Fondazione Maeght” kan tot 5 april in Verona bezocht worden, een mooie gelegenheid om meer dan honderd kunstwerken te bewonderen, waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen in een unieke omgeving, namelijk Palazzo della Gran Guardia. De belangrijkste focus van de tentoonstelling is de monografische afdeling gewijd aan Alberto Giacometti, meer dan 70 van zijn kunstwerken zullen aan het publiek worden gepresenteerd, samen met die van kunstenaars die actief zijn in Parijs tussen de twee oorlogen en in het komende decennium, zoals Kandinsky, Braque, Chagall en Mirò.

“Giacometti was een van mijn allereerste passies op het gebied van kunst, in mijn vroege twintiger jaren. Ik zocht hem in boeken, tentoonstellingen en musea in heel Europa. Ik werd verliefd op zijn tekeningen, waarvan ik er enkele naar het Gran Guardia Palace heb weten te brengen. Dan zijn er nog zijn gesyncopeerde schilderijen, vooral de vormen en stillevens, die ook in Verona te zien zijn en uiteindelijk natuurlijk zijn beroemde sculpturen” – legt Marco Goldin, oprichter van Linea d’Ombra en curator van de tentoonstelling, uit. “Ik ben blij om Giacometti hier in Italië te eren met zo’n grote tentoonstelling, waar zijn kunstwerken zijn levenslange carrière laten zien, van zijn jeugd in Zwitserland tot de sculpturen die hij in zijn tienerjaren maakte, tot de surrealistische werken en zijn meer volwassen productie, die nu deel uitmaakt van het collectieve denkbeeldige”.

De tentoonstelling is ook een mooie gelegenheid om een belangrijk verhaal te vertellen in de wereld van de cultuur: dat van Aimé en Marguerite Maeght. Het verhaal gaat terug tot de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, toen hun kunstgalerie in Cannes werd opgericht. Daarna ontwikkelde het zich in Parijs, waar de International Exhibition of Surrealism, in samenwerking met Duchamp en Breton, werd gepresenteerd.
De Maeght Stichting werd in 1964 in Saint-Paul-de-Vence opgericht en heeft een van de belangrijkste collecties schilderijen, tekeningen, grafische werken en beeldhouwwerken van de XX eeuw.

Goldin gaat verder: “Het is fascinerend, niet alleen om je voor te stellen, maar ook om de grote staande vrouw in het midden van de centrale kamer van de Gran Guardia te bewonderen, een spilvormige sculptuur van bijna drie meter hoog, evenals Giacometti’s beroemdste sculptuur, Wandelende man, zichtbaar in dezelfde kamer. Tussen de twee kunstwerken kunt u de precieze reconstructie van Giacometti’s poëtische leven verkennen aan de hand van tekeningen, schilderijen en sculpturen. Van de bustes en hoofden van de honden en katten van zijn broer Diego tot bossen, gemaakt van bijna vloeibare figuren. Ook is het bekende vrouwelijke figuur uit 1956, Vrouw uit Venetië, te zien op de Biënnale van Venetië van dat jaar, waar ze een doorslaand succes heeft geboekt. De Maeght Foundation is eigenaar van alle negen variaties van dat beeld die nu in Verona te zien zijn voor een vergelijking die zelden heeft plaatsgevonden, waar ook ter wereld”.

“Il tempo di Giacometti da Chagall a Kandinsky. Capolavori dalla Fondazione Maeght” is een project van de gemeente Verona samen met Linea d’Ombra, de Stichting Marguerite en Aimé Maeght en Gruppo Baccini, hoofdsponsor van de tentoonstelling.

“Il tempo di Giacometti da Chagall a Kandinsky. Capolavori dalla Fondazione Maeght” is georganiseerd door Marco Goldin.
Verona, Palazzo della Gran Guardia
16 november 2019 – 5 april 2020