Loading...

Vaarwel aan Ingvar Kamprad, “Mr. Ikea”

Onlangs is de oprichter van Ikea, Ingvar Kamprad, is op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Smaland, Zweden.

Naast het achterlaten van een aanzienlijke erfenis die hem de elfde rijkste persoon ter wereld maakte, was “Mr. Ikea” een echte revolutionair van levensstijlen voor mensen over de hele wereld. Van Zweden tot Italië en van de Verenigde Staten tot China, zijn er winkels geopend in 49 landen, met een omzet van ongeveer 36 miljard euro in 2016.

Zoals veel andere bekende ondernemers en, zoals vermeld op de ikea.com website, begon Ingvar Kamprad zijn carrière als jonge jongen in zijn Zweedse dorp Agunnaryd. Aanvankelijk verkocht hij lucifers van deur tot deur en daarna ging hij over op meer bruikbare zaken zoals briefpapier. In 1943, op 18-jarige leeftijd, opende hij zijn eerste winkel en noemde deze Ikea, simpelweg een acroniem gebaseerd op de beginletters van zijn voor- en achternaam, de naam van de familieboerderij (Elmtaryd) en zijn dorp.

Enkele van de beroemdste meubels (en vaak bekend onder enkele bijna bizarre namen) die Kamprad op de markt bracht zijn de modulaire boekenkast Billy (1978), de Lövet salontafel (1956), de Klippan-bank (1980) en de Poäng-fauteuil (1976). Alle objecten ontstaan uit onderzoek en ontwerp-kwaliteit, aangeboden tegen een lage prijs dankzij de zelfmontage door de klant. Dit bleek een winnend bedrijfsmodel te zijn dat het bedrijf in de loop der jaren meer en meer heeft doen groeien, zonder ooit de aandacht te verliezen voor de nieuwste trends in het interieurontwerp en in sommige gevallen de pioniers van nieuwe levensstijlen te worden.

Ikea heeft de Scandinavische en hedendaagse designtrends binnen ieders bereik gebracht en een revolutie teweeggebracht in het productontwerp, de productie en de distributie. Het Zweedse bedrijf is erin geslaagd om een wereldwijde klantenkring te creëren en hun smaak en levensstijl te veranderen.