Loading...

Concrete People: Loris Cairati

LORIS CAIRATI en zijn bedrijf TEKNO BETON, gevestigd in Somma Lombardo (VA), zijn partners van IDEAL WORK sinds 2007, met een team wat zich exclusief bezighoudt met MICROTOPPING, ARCHITOP en LIXIO.

“Ik had nooit gedacht dat er zoveel verschillende tinten grijs konden zijn.”
“In dit tempo vinden we er zelfs een paar meer.”
“Welke denkt u dat grijzer is? “Deze of die andere?”
“Ik weet het niet.”
De twee staren naar de tafel voor hen: het ligt vol met Microtopping monsters, ongeveer 15 stuks, allemaal verschillende tinten grijs. Loris houdt twee monsters in zijn hand en bekijkt de kleuren in het licht van de lamp.
“Ik vind ze allemaal grijs.”
“Deze keer vinden we de juiste, ik voel het!” zegt Loris.

Dat was niet het geval. Ze hadden nog 3 pogingen nodig om de perfecte grijstint te vinden. De formule? 10 gr van Smoke, 2.37 gr van Charcoal, een snufje van Silver Grey barrique uit 2010 en een paar tranen van een erkend installateur.

Het team bekijkt naar de kale mezzanine, het werk moet nog beginnen, Microtopping zit nog in de emmers.
“Zullen we een las gebruiken?”
“Nee, laten we het zonder doen.” beweert Loris met vuur in zijn ogen.
De collega barstte in lachen uit, keek toen naar Loris, die geen kik geeft, en er valt een stilte.
“Meen je dat serieus?” Op een oppervlakte van 120 vierkante meter?
Loris knikte langzaam; in gedachte materialiseert Rocky zich en herhaalt: het doet geen pijn, het doet geen pijn!’
Hij concludeert: “Meer dan tien jaar ervaring met Microtopping heeft ons hier gebracht. Al dat gepraat over naadloze oppervlaktes, hoe dan ook, er is altijd een las in de weg. Maar deze keer niet! Deze keer doen we het op mijn manier, geen onderbrekingen, geen naden, alles gladjes en naadloos.’

“Het was zeker de moeite waard!”
Een aantal maanden nadat de werkzaamheden waren voltooid, is Loris teruggekeerd naar de Bonaveri showroom om het resultaat van zijn harde werken te zien en te bewonderen.
Op dat moment is hij sprakeloos en kijkt vol ontzag om zich heen. De kamer en mezzanine zijn allebei bekleed met hout en Microtopping. Verschillende etalagepoppen, in verschillende houdingen positioneert, worden verlicht door verschillende lampen en creëren samen een sfeer van vreemde lichteffecten en visuele sensaties.
“Tot zover degenen die beweren dat beton zielloos is. Deze plek heeft er nu op zijn minst twee: met de lichten aan – een high fashion omgeving; met de lichten uit – een horrorfilm set!”