Loading...

Interview met B+B Studio. Hoe architectuur wordt gezien.

Wanneer is je studio opgericht?

Op een koude maar zonnige ochtend, in januari 2001, richtten Renato Bredariol en Marco Bonariol de architectuur studio B+B Associates in Treviso op. Het atelier combineert sensitiviteit, energie, ervaring en passie, allemaal elementen die nog steeds de essentiële basis vormen voor de aanpak van elk project.

Wat zijn de redenen waarom je een studio hebt opgericht? Welke visie en welk doel heeft je hiertoe geleid?

We zijn gefascineerd door de dualiteit tussen het ontwerp en de creatieve processen. In deze dualiteit vinden we een constante motivatie en intellectuele prikkel.
We voelen dat elk project “van ons” is, wanneer deze ons interesseert en we ons er betrokken bij voelen. We voelen dat we de vraagstukken en de vragen die ze oproepen diepgaand moeten begrijpen om onze architectuur in staat te stellen betere antwoorden te bedenken.

Wat zijn uw vakgebieden en wat is uw onderscheidend kenmerk?

Huishoudelijke projecten en werkplekken, van een enkel huis tot een geweldig hoofdkantoor, zijn onze expertisegebieden en waarin we gebruik maken van onze belangrijkste en meest opmerkelijke ervaringen. Op dergelijke gebieden hebben we te maken met zeer complexe vraagstukken, zoals sterke functionele, dimensionale, verdelende en economische verplichtingen.
De “onderscheidende kenmerken” van onze projecten komen voort uit de samengestelde studie van essentiële en rigoureuze vormen en volumes, van een nette verhouding tussen volheid en leegte; uit de lichamelijkheid van de massa in tegenstelling tot de dynamiek van de lijnen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze projecten zich moeten uitdrukken door middel van inhoud in plaats van beeld, zonder dat er een resolute functie wordt gedelegeerd aan materialen of technologie.

In sommige van uw projecten heeft u gekozen voor de producten van Ideal Work. Om welke technische/esthetische redenen?

Redenen voor “Feeling well” in een omgeving zijn soms moeilijk te identificeren, gebonden aan wat zowel bewust als onbewust door onze zintuigen wordt waargenomen: de vorm en grootte van het volume, de visuele relatie met de buitenkant, de verhouding tussen natuurlijk en kunstlicht, de materialen, het thermisch en akoestisch comfort, enzovoort.
Wij denken dat de producten van Ideal Work, die we de afgelopen tien jaar veelvuldig hebben gebruikt, met hun tactiele, naadloze karakter bijdragen aan het inspireren van de emoties waar we over fantaseren bij het ontwerpen van die ruimtes.

Wat zijn de voordelen van een zo’n keuze?

Micro-cementvloeren en -coatings vormen een aanvulling op en benadrukken de uniformiteit in de samenstelling die wij in onze projecten nastreven.
De naadloosheid, de consistentie van het materiaal, de oneindig beschikbare aangepaste kleurtinten en de unieke texturen die door de handmatige toepassing worden gecreëerd, zijn de esthetische kwaliteiten die wij in betonproducten waarderen, evenals hun onmiskenbare technische kenmerken.

Wat zijn uw doelstellingen en projecten voor de toekomst?
We zullen ons zeker niet vervelen: we zijn momenteel bezig met regeneratie-/ herontwikkelingsprojecten van gebouwen die aan het einde van hun levenscyclus lijken te zijn.

 

Wat betekent “Schoonheid” in je werk?
Als we het over schoonheid hebben, denken we altijd aan het beroemde citaat van Doestoevskij uit de Idiot: “Schoonheid zal de wereld redden!” We hoeven deze uitspraak niet verder uit te leggen en we omarmen het als onze perceptie van schoonheid.