Loading...

Dankzij sociale netwerken zijn we de laatste tijd getuige geweest van de “herontdekking” van gebouwen die in de afgelopen decennia zijn gebouwd en die voor veel mensen nog onbekend zijn.

Een van de meest succesvolle was Muralla Roja die tussen de rotsachtige kliffen van Calpe staat, een kustplaats aan de oostkust van Spanje op slechts een uur afstand van Valencia. Het is ontworpen door de internationaal bekende Spaanse architect Ricardo Bofill in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

La Muralla Roja bevat duidelijke verwijzingen naar de bekende Moorse architectuur van de Middellandse Zee, die langs de Zuid-Spaanse kusten voorkomt. De structuur markeert de post-renaissance scheidslijn tussen openbare en privé-ruimtes en herinterpreteert de Noord-Afrikaanse traditie van de “qasba”, een fort dat bestaat uit zeer hoge muren en weinig ramen.

Het gebouw ontwikkelt zich verticaal, volgt de contouren van de kliffen en het interieur ziet eruit als een labyrint van perspectief en geometrische spelletjes. De lineaire basis van de indeling en de esthetiek weerspiegelt de theorieën van het constructivisme, waardoor Muralla Roja een duidelijke herbeleving van dit genre is. Dit project biedt onderdak aan vijftig appartementen van 60, 80 en 120 vierkante meter en een zonnedak met solarium, zwembad en sauna voor exclusief gebruik door de bewoners.

Een andere bijzonderheid van deze plek aan de rand van het surrealistische is het gebruik van verschillende kleurtinten: de buitengevel is geschilderd met een rode variant die het contrast met het omringende natuurlandschap accentueert. Binnen is een deel van het gebouw voorzien van trappen en doorgangsmuren in verschillende tinten roze, terwijl in een ander deel verschillende tinten blauw zijn gebruikt. De intensiteit van de kleuren is ook gerelateerd aan het licht van de zon, de combinatie van de verschillende kleuren met de schaduwen van de geometrische vormen van het gebouw creëert een prachtige illusie van ruimte.