Loading...

Een high-tech project voor de oudste universiteitstuin ter wereld 

Gestempeld betonnen vloer voor de Botanische tuin van Padua

De oudste botanische tuin ter wereld werd in 1545 aangelegd en bevindt zich in het hart van het historische centrum van Padua. In 2010 werd de tuin uitgebreid in het kader van een project van de Universiteit van Padua. Een nieuwe oppervlakte van 15 hectare, gewijd aan 1300 plantensoorten uit de hele wereld, werd toegevoegd aan de bestaande ruimte.

In opdracht van VS Associati, onder leiding van architect Giorgio Strappazzon en gecoördineerd door architect Fabrizio Volpato, werd de restyling uitgevoerd in naam van onderzoek, innovatie en vermaak, met als doel de historische continuïteit te verenigen met onderwijs- en onderzoeksdoelstellingen door architecturale, milieu- en stedenbouwkundige waarden te combineren.

De Biodiversiteitstuin is opgesplitst in 5 kassen die met elkaar verbonden zijn door externe loopbruggen, waarvan het evenwichtige en functionele ontwerp de verschillende zones van de tuin samenbrengt.

Voor de loopbruggen vroeg de opdrachtgever om een hoogwaardig technologisch materiaal dat bestand is tegen het te verwachten intensieve voetgangersverkeer en naadloos aansluit op de groene omgeving. Ideal Work’s gestempelde vloeren, in een speciaal voor het project gecreëerde grijstint, bleken de perfecte oplossing te zijn. De gekozen kleur en vorm (Romeinse leisteen) geven het natuurlijke uiterlijk van vulkanisch gesteente weer, waardoor een constant kleurcontrast met het omringende groen ontstaat.

Het werk, dat binnen de geplande termijn werd voltooid, omvatte de creatie van 3.000 vierkante meter ruimte, waardoor de tuin een ontbering kreeg die de tijd kon doorstaan. Het monolithische karakter van deze continu versterkte bestrating geeft hem verschillende voordelen: hij is niet alleen immuun voor depressies en verzakkingen, maar voorkomt ook dat er onkruid tussen de afzonderlijke stenen groeit.

 

Datum: 2013

Plaats: Padova, Italië

Designer: VS Associati, Giorgio Strappazzon, Fabrizio Volpato

Oplossingen gekozen voor Botanische tuin van de Universiteit van Padua

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of twijfels?
Wilt u meer informatie over onze producten en diensten?
Wilt u partner worden van Ideal Work of gewoon contact opnemen met het bedrijf?

Neem contact met ons op