Loading...

Lixio® en Microtopping® van Ideal Work voor een van de emblemen van Spaans modernisme.

Casa R. Sala, ontworpen in 1906 door architect Domènec Boada, in opdracht van Francesc Cairó, is herboren door het werk van het bureau Nicola Tremacoldi Arquitecte.

Een netwerk van ordelijke straten, elegante gebouwen, hippe boetieks en cafés, glamour restaurants en musea om allemaal te ontdekken: dit is het nieuwe Eixample (of Ensanche in het Spaans), de bakermat van de modernistische architectuurstroming, die ons een erfenis van iconische gebouwen heeft nagelaten.

Het feit dat de bouw- en decoratieve elementen die typerend zijn voor het modernisme bijna volledig verdwenen waren, heeft de architect Nicola Tremacoldi aan het denken gezet over de paradigmatische verandering in de typische verdelingstypologie van de Eixample-huizen en was de aanzet tot een oplossing, die bijzonder goed in de smaak viel bij de eigenaren, waardoor het nieuwe typologische voorstel tot het uiterste doorgevoerd kon worden. In het kader van dit voorstel werd overwogen om de lange en smalle gang, typisch voor Eixample-woningen, te laten vervallen waardoor de oppervlakte zou veranderen in één doorlopende ruimte waar de twee vergaderzalen, de woonkamer, de keuken, de eetkamer en de studeerkamer in opgenomen konden worden.

Via de ingangsdeur wordt direct toegang verkregen tot deze kern, die volledig open is ten opzichte van de ruimtes eromheen, zonder deuren, een doorlopende openbare ruimte, waardoor de hal kwam te vervallen.

De muren zijn weggevallen en omgevormd in een reeks kasten en deuren die naar de kamers (1 suite en 2 eenpersoonskamers), het toilet voor de gasten en de technische ruimte leiden.

Deze gerenoveerde ruimte, die volledig open is, vangt op deze manier zoveel mogelijk natuurlijk licht en zorgt voor maximale lichtinval in de woonruimte, aangezien alle ramen op de noord-zuidas liggen.

Voor dit project is voor de vloer gekozen voor Lixio®, terwijl voor de muur voor de oplossing Microtopping® werd gekozen, twee productvoorstellen van Ideal Work die perfect zijn voor een project waarbij natuurlijke lichtheid een uiterst belangrijke rol speelt.

 De klassieke ziel van Lixio®, die de grote traditie van Venetiaanse vloeren weer in ere herstelt, gaat perfect samen met het meest eigentijdse design. De oplossing Lixio®, die bestaat uit een cementgebonden basis en hoogwaardig Italiaans marmergrit, is slechts 8-10 millimeter dik en zorgt voor een prachtig continu resultaat.

Op de muren en de vloer zijn dan ook twee producten toegepast die ideaal zijn om oppervlakken zonder naden en zonder onderbrekingen te verkrijgen en dit weerspiegelt het ontwerpconcept waarbij gangen en overlopen zijn opgeheven wat het voordeel van een open ruimte oplevert.

Microtopping®, dat gekozen is voor de badkamervloeren en alle verticale wanden van dit huis, zorgt voor een buitengewoon visueel effect: dit microcement is namelijk perfect om een doorlopend, innovatief en materieel oppervlak te verkrijgen dat de ruimte uniek weet te maken. Met een dikte van slechts drie millimeter heeft het microcement Microtopping® daarom de hedendaagse geest van deze herinterpretatie vertolkt, een eerbetoon aan modernisme en creativiteit.

Voor de hele ingreep zijn edele materialen gebruikt, om het huis opnieuw op te waarderen en waardig te maken voor een context die net zo exclusief is als die van de bekende wijk in Barcelona.

 

Datum: 2023

Plaats: Barcelona, Spanje

Arch. Nicola Tremacoldi

Ph: Eugeni Pons

Oplossingen gekozen voor Casa EG in Barcelona