Loading...

Eerst de tuin, en dan pas het huis: dit revolutionaire concept inspireerde de architect Robert Konieczny voor zijn ontwerp: “From The Garden House”. Ideal Work’s Microtopping® is gebruikt voor de buitendeuren, de garage en het zwembad en zorgt voor samenhang in het complex waardoor alle elementen mooi samenkomen.

Meestal wordt bij het bouwen van een nieuw huis eerst het gebouw ontworpen en dan pas het omliggende groen. Dit was niet het geval bij “From The Garden House”, ontworpen door Robert Konieczny’s bureau, KWK Promes. De klant had al opdracht gegeven voor de aanleg van de tuin voordat hij Konieczny vroeg om het huis te ontwerpen. Het stuk grond werd niet meer gebruikt en het perceel was omgebouwd tot een prachtige groene oase, inclusief een meer en een pad naar het stuk grond waar het huis gebouwd moest worden – vandaar de naam “From The Garden House”.

Het concept achter het huis is volledig geïnspireerd op de natuur. Het gebouw is specifiek ontworpen om samen te smelten met de natuurlijke omgeving en er worden alternatieve energiebronnen gebruikt. Met de tuin als uitgangspunt, is het huis in perfecte harmonie met de natuur en de omgeving ontworpen. Bovendien wordt energie uit duurzame bronnen gebruikt en vervolgens teruggegeven aan de natuur. Recycling op zijn best.

De structuur van het huis is geïnspireerd op de heuvels van het omringende landschap: de begane grond van het gebouw weerspiegelt deze heuvels met een glooiend ontwerp. Het woongedeelte gaat harmonieus op in de omringende natuurlijke omgeving, net zoals het gehele huis opgaat in het groene landschap. Door de ronde vorm wordt de oprit duidelijk afgescheiden van de rest van de tuin, waardoor de bewoners privacy en stilte hebben. Door de grote ramen over de gehele breedte en rondom het huis, komen de binnen- en buitenruimtes mooi samen. De buitengevels zijn afgewerkt met grijs beton en herinneren zo aan de kleur van de voormalige stenen weg.

In het huis, zorgen de geometrische vormen op de begane grond voor een mooi contrast met de minimalistische uitstraling van de eerste verdieping. De twee verdiepingen contrasteren en komen alleen bij elkaar bij de ingang waar ze met elkaar verbonden worden. De ruimtes waar geleefd wordt, zijn naast elkaar zodat het huis heel praktisch is. Andere ruimtes zijn er om te ontspannen of voor de persoonlijke passies van de bewoner, zoals kunst. Als groot bewonderaar en verzamelaar van kunstwerken wilde de opdrachtgever een ruimte om zijn kunstwerken tentoon te stellen. Daarom zijn er op de begane grond en op de eerste verdieping enkele ruime kamers ontworpen. Ze zijn ingericht voor tentoonstellingen die door een groot aantal mensen kunnen worden bezocht. Om de kunstwerken te beschermen tegen zonlicht zijn de ramen op het zuiden en westen voorzien van luiken. Als ze gesloten zijn, zorgt dat van buitenaf ook voor een uniforme uitstraling van het pand.

De beroemde architect Konieczny had Microtopping® van Ideal Work al gebruikt in zijn project ‘Konieczny’s Ark’, het winnende project bij de 2017 Wallpaper Design Awards. Hier wordt het innovatieve cementpolymeer van Ideal Work voor alle oppervlaktes gebruikt, waardoor de garage een betonlook krijgt en de deuren mooi matchen met de buitengevel van cement. Door speciale behandelingen is Microtopping® bestand tegen water, strooizout, UV-straling en thermische schokken; eigenschappen die het ook ideaal maken voor zwembadoverkappingen.

Jaar: 2020
Plaats: Laka, Polen
Architect: Robert Konieczny van KWK Promes
ph: Jakub Certowicz

Oplossingen gekozen voorFrom the Garden House