Loading...

De architect Sou Fujimoto is de naam achter het House of Music in Boedapest, een nieuw cultureel centrum waar muziek, architectuur en natuur samenvloeien. Voor de oppervlakken, respectievelijk binnen en buiten, is Lixio®+ en Sassoitalia® Ideal Work® toegepast: hoogwaardige integratie in het landschap en buitengewone elegantie.

Het House of Music in Budapest, dat ontworpen is door de bekende architect Sou Fujimoto, is een ambitieus architectonisch project dat deel uitmaakt van de grootste culturele ontwikkeling in Europa, het Liget Budapest Project, dat erop gericht is om de culturele beleving van de stad te transformeren en nieuwe mogelijkheden voor ontspanning en groenzones te creëren.

Met het House of Music wilde Fujimoto de beleving van muziek laten zien door de interactie tussen natuur, geluid en licht. Het gebouw beslaat een oppervlakte van 9.000 vierkante meter en omvat concertzalen, tentoonstellingsruimtes en een openluchtpodium. Op de benedenverdieping bevinden zich twee zalen voor optredens, terwijl de bovenverdieping leslokalen, een bibliotheek en kantoorruimtes omvat, die allemaal verbonden zijn met een wenteltrap. Op de ondergrondse verdieping bevinden zich daarentegen tentoonstellingsruimtes die gewijd zijn aan de geschiedenis van Europese en Hongaarse muziek. Landschap, architectuur en inrichting, met muziek en de kracht van geluid als middelpunt: in het House of Music van Fujimoto vervagen alle grenzen en ontstaat een vloeiende omgeving waarin alles met elkaar in verbinding staat en in harmonie is met de rest.

Wat bijzondere aandacht verdient is de dakconstructie die bestaat uit een golvend dak waarin openingen van verschillende grootte elkaar afwisselen. Deze openingen zijn vergelijkbaar met kraters, die de geluidsgolven uitbeelden die opgewekt worden door de trilling van een object. Er zijn meer dan 100 openingen waar bomen door heen kunnen waardoor het licht naar de onderliggende verdiepingen van het gebouw wordt geleid en de indruk wordt gewekt dat je onder hun gebladerte loopt. Dit gevoel wordt versterkt door de meer dan 30.000 bladeren die in het verlaagde plafond zijn verwerkt en die zijn bevestigd in een stalen constructie die bestaat uit 1.000 honingraatelementen. Een unieke decoratie die zorgt voor nog meer onverwachte lichtweerkaatsingen op de vloer.

Vandaar dat juist voor de binnenoppervlakken van het House of Music gekozen is voor een glanzende, elegante oplossing met het prestige van marmer. Lixio®+ Ideal Work®, de cementgebonden coating die de oude traditie van Venetiaanse vloeren laat herleven, waar hier voor gekozen is in drie verschillende kleurvarianten. Door de esthetische kenmerken te combineren met maximale technische prestaties, zoals slijtvastheid met het oog op het loopverkeer en onderhoudsgemak, bleek Lixio®+ de perfecte oplossing te zijn voor dit project. Om een doorlopend geheel met de binnenoppervlakken te creëren, zijn de buitenoppervlakken bedekt met Sassoitalia®, de Ideal Work® vloer die de grootse Italiaanse traditie van “gewassen steen” oproept, wat ideaal is in historische en natuurlijke omgevingen omdat het gebruik van natuurlijk materiaal van lokale oorsprong een uitstekende integratie in het landschap mogelijk maakt. De aanwezigheid van aggregaten maakt het oppervlak bovendien ruw en dus antislip en is het tot slot bijzonder duurzaam.

Om niet aan voorbij te gaan: de halfronde geluidskoepel, die zijn inspiratie ontleent aan de 20e eeuwse componist Karlheinz Stockhausen, die bekend geworden is omdat hij de eerste 3D-hoorervaring heeft gecreëerd in de vorm van een bolronde concertzaal op de Wereldtentoonstelling van 1970 in Osaka, Japan. Deze koepel, die ontworpen is om een meeslepende ervaring te bieden waarbij men volledig ondergedompeld wordt, biedt de mogelijkheid aan 60 bezoekers om te genieten van 360 graden surround sound, geluid dat vanuit alle richtingen uit meer dan 31 luidsprekers komt, waardoor “hologram-achtige” geluidsmuren ontstaan.

Als de binding met de natuur zo sterk is, dan is de binding ook sterk met duurzaamheid: onder het House of Music in Boedapest zijn op een diepte van 100 meter 120 warmtepompen geïnstalleerd om het gebouw te voorzien van aardwarmte, terwijl de resterende elektrische energievraag afkomstig is van andere hernieuwbare energiebronnen. Het koelsysteem is al net zo interessant: het gaat hierbij om een langeafstandssysteem dat in de zomer energie haalt uit de overcapaciteit van de nabijgelegen ijsbaan. Dankzij deze systemen heeft het project de BREEAM certificering verkregen.

Datum: 2022

Plaats: Budapest, Hongarije

Ontwerpers: Sou Fujimoto – M-Teampannon

ph: Mihály Nagy, György Palkó

Oplossingen gekozen voor House of Music Budapest