Loading...

Om de vloer in de kerk van San Giacomo Apostolo in Ferrara te bedekken is voor Nuvolato Architop® gekozen. In dit bouwwerk met een monumentale opzet, dat ontworpen is door het Architectenbureau Benedetta Tagliabue-EMBT, is deze oplossing van Ideal Work® toegepast waardoor een doorlopend geheel is verkregen en elk element harmonieus met het andere verbonden is.

Het Architectenbureau Benedetta Tagliabue – EMBT heeft het project van het parochiecomplex van San Giacomo Apostolo in Ferrara verzorgd, een monumentaal bouwwerk dat het aartsbisdom van Ferrara-Comacchio heeft willen realiseren met het doel om de buitenwijk Arginone te promoten.

Een kerk met een oppervlakte van maar liefst 710 m2, een parochiegebouw van 873 m2 en een groene zone van 600 m2 vormen dit complex, dat van de natuurlijkheid en de binding met de omgeving zijn onderscheidende kenmerken maakt. Van buitenaf gezien biedt de kerk de aanblik van een gebouw met organische vormen, wat het idee van een schuilplaats oproept en het oorspronkelijke beeld bij uitstek daarvan, een hut. Dit alles dankzij het dak, dat zo licht lijkt, zwevend als het ware, door de golvende vorm waarvoor de inspiratie ontleend is aan de zwevende en monumentale vormen van een luchtballon.

Om de verschillende onderdelen van het project een eigen karakter te geven zijn de bouwmaterialen en de bouwsystemen kundig op elkaar afgestemd: de buitengevels spelen met op maat gemaakte bepleisteringen en bakstenen in het zicht, verwerkt volgens een driepuntig patroon dat doet denken aan het Palazzo dei Diamanti in Ferrara; hout is ook erg aanwezig: van het dak tot de meubels en de ramen, waarop zich de vormen van bomen aftekenen en in de deur die naar de tempel leidt.

In het interieur verandert het tafereel: zodra je over de drempel van de imposante houten deur heen stapt, doen de ruimtes kaal, bijna kil aan en worden alle ogen naar het altaar toe getrokken. Niet langer de warme bakstenen van de buitengevels, maar blokken ruw beton waarop de sporen van de bekisting nog te zien zijn, verwijzend naar de werken van Le Corbusier en Tadao Ando. Deze schijnbare kille uitstraling wordt afgezwakt door de gelamineerde houten meubels van verschillende houtsoorten met bochtige vormen die gestalte geven aan eenvoudige, organische en tegelijkertijd gebeeldhouwde vormen. Rondom het altaar, dat gemaakt is van witte steen uit Trani dat bijna onbewerkt is gelaten, zijn andere ruimtes gerangschikt, zoals de ruimte voor de gelovigen, de doopkapel en de doordeweekse kapel. Bovenin, om ritme aan het dak te geven, bevindt zich een houten vlechtwerk, dat het licht dat afkomstig is van het grote centrale dakraam doorlaat, als stralen van verschillende lengte waardoor verschillende effecten worden gecreëerd, al naargelang het tijdstip van de dag. Eveneens zwevend is er een kruis aangebracht dat is gemaakt van hergebruikte houten balken die afkomstig zijn uit het oude gemeentehuis van Ferrara en die opzettelijk niet gerestaureerd zijn om alle oorspronkelijke symboliek over te brengen door middel van dit oude en nederige materiaal. Aan de muren domineert daarentegen de verzameling iconografieën gerealiseerd door Enzo Cucchi. Tot slot het altaarstuk: rondom het grote stenen kruis dat uit de betonnen muur lijkt te komen, zijn stukjes gekleurd keramiek gerangschikt wat doet herinneren aan het met edelstenen bezette kruis, waarvan de edelstenen sterren, planeten, heilige engelen en heilige figuren voorstelden.

Voor de vloer was een esthetisch eigentijdse oplossing nodig, die één geheel kon vormen met het interieur en tegelijkertijd erg sterk en duurzaam was: daarom is gekozen voor Nuvolato Architop® van Ideal Work®, dat voor een doorlopend oppervlak zorgt dat met slechts een paar millimeter (3-4 mm) in staat stelt om de grenzen qua dikte en gewicht van traditioneel (gevlinderd) beton te overtreffen, terwijl het de schoonheid en de sterkte ervan behoudt. En dit terwijl de aandacht voor details blijft, waardoor een hoge esthetische waarde wordt gecreëerd in verschillende kleuropties. Dit materiaal, dat ideaal is om openbare en commerciële ruimtes en musea een eigen karakter te geven, is in de kerk van San Giacomo Apostolo in Ferrara toegepast in een natuurlijke kleur die het licht goed zou weerkaatsen en ertoe zou bijdragen om de ruimtes lichter te maken.

Datum: 2021

Plaats: Ferrara, Italië

Architect: Arch. Joan Callis, Miralles Tagliabue EMBT

ph: Marcela Grassi, Roland Halbe

Oplossingen gekozen voor Kerk van San Giacomo Apostolo in Ferrara