Loading...

De Plato Contemporary Gallery is het resultaat van de herbestemming van een voormalig slachthuis, ontworpen door het architectenbureau KWK Promes, finalist van de Czech Architecture Award 2023. Om het metselwerk aan de buitenkant en de binnenvloeren te integreren is gekozen voor Microtopping® van Ideal Work vanwege de doorlopende en uiterst eigentijdse afwerking.

In Ostrava, in Tsjechië, is een voormalig slachthuis uit de 19e eeuw omgebouwd tot de Plato Contemporary Art Gallery, een nieuwe tentoonstellingsruimte en cultureel centrum van de stad, ontworpen door het architectenbureau KWK Promes, dat met de realisatie van dit project finalist werd van de Czech Architecture Award 2023.

De muren van het voormalige slachthuis waren inmiddels bouwvallig geworden, ze waren op veel plaatsen beschadigd met veel gaten en de stenen waren zwartgeblakerd van het roet, een getuigenis van het industriële verleden van de stad: dit was het uitgangspunt van KWK Promes, die in plaats van de sporen van de geschiedenis van het gebouw te verbergen besloot om ze bloot te leggen. De gaten en de ontbrekende elementen werden opgevuld met eigentijds materiaal, te weten microcement, en om precies te zijn Microtopping® van Ideal Work®, waarmee, met slechts drie millimeter dikte, bestaande oppervlakken op verschillende ondergronden (beton, zelfnivellerende ondergronden, keramische tegels, hout enz.) vernieuwd kunnen worden zonder dat het nodig is om ze te verwijderen, waardoor een continu en fluweelzacht effect wordt verkregen in tegenstelling tot het ruwe uiterlijk van versleten bakstenen; de uitstekende verwerkbaarheid en het grote hechtingsvermogen aan de ondergrond maken bovendien toepassing op diverse materialen zowel horizontaal als verticaal mogelijk.

Zo werd de zuidelijke vleugel geïntegreerd met een nieuwe betonnen ruimte en werden de zes grote openingen van de oude constructie opgevuld met extra betonnen panelen, versierd met een abstracte interpretatie van historische details, die gebruikt kunnen worden als draaideuren, terwijl er op de nieuwe ramen een keramische zeefdruk is aangebracht waardoor ze donker en ondoorzichtig zijn gemaakt en waardoor het licht binnenin wordt gedempt. De openingen fungeren op die manier als sluiproutes die het gebouw met de stad verbinden, via de draaiing van de nieuwe betonnen opvullingen waardoor de tentoonstellingsruimtes naar buiten toe geopend kunnen worden: een succesvolle gedachte die kunstenaars en curators zeer originele tentoonstellingsmogelijkheden biedt en kunst en cultuur openstelt en toegankelijk maakt voor iedereen.

Binnen zijn er naast de tentoonstellingsruimtes ook educatieve ruimtes, gastenkamers, kantoren en een kleine hydrocultuurboerderij. De houten daken, die gedeeltelijk ingestort waren en bedekt waren met donkerkleurig vilt, zijn vervangen door staalconstructies die bedekt zijn met een lichtkleurig membraan voor een goede thermische regeling. De ruimte is sober en wordt gekenmerkt door een kleurenpalet van wit- en grijstinten maar beton en baksteen voeren de boventoon, net als aan de buitenkant: alles is zeer geordend en vrij gelaten om de kunsttentoonstelling optimaal tot zijn recht te laten komen. Zelfs binnen was Microtopping® van Ideal Work® de optie die de voorkeur had voor de vloer vanwege de continuïteit en de esthetische neutraliteit ervan en ook vanwege het onderhoudsgemak, wat erg belangrijk is in openbare en commerciële contexten.

Datum: 2022

Plaat: Ostrava, Tsjechië

Architect: KWK Promes

Ph: Jakub Certowicz, Juliusz Sokołowski

Oplossingen gekozen voor Plato Contemporary Art Gallery