Loading...

Villa GF, die in Melfi (PZ) gelegen is en ontworpen is door de architecten Fabio Sgaramella en Daniela Petrone, wordt gekenmerkt door continuïteit tussen binnen en buiten en maximale moderniteit, ook op energetisch gebied. Op de vloer treffen we Rasico® en Nuvolato Architop®van Ideal Work® aan.

We bevinden ons op de hellingen van de Monte Volture, tussen de kastanjebossen en het oude stadscentrum van Melfi (PZ) in: hier verrijst Villa GF, gerealiseerd door de architecten Fabio Sgaramella en Daniela Petrone.

Het woonhuis wordt gekenmerkt door een “L”-vormige plattegrond die zich uitstrekt rond een centrale patio die aan twee zijden open is, die een soort panoramisch terras vormt, onderbroken door stenen banken en verzonken bloemperken, dat uitkijkt op de oude stad.

Kernpunt waar het hele project om draaide was continuïteit tussen binnen en buiten. De tuin is het verbindende element van de locatie, omdat de tuin niet alleen de overgang mogelijk maakt tussen het oppervlak van het woonhuis en de verschillende hoogten van het oorspronkelijke reliëf van het terrein, maar ook wordt doorkruist door loop- en rijpaden die toegang geven tot de twee niveaus van het huis. Voor een nog betere integratie op de locatie zijn er in de tuin aromatische planten en grassen die typisch zijn voor het Murgische landschap, struiken, olijfbomen en fruitbomen geplant, waar stuk voor stuk speciaal voor gekozen is om het hele jaar door afwisselende bloeiperiodes te hebben.

De buiten- en binnenruimtes zijn visueel met elkaar verbonden, dankzij grote glaswanden die het zicht volledig vrij laten maar ook dankzij de bedekkingsmaterialen en de vloeren, die zonder zichtbare onderbrekingen in elkaar overvloeien. Om dit effect te garanderen heeft het architectenbureau gekozen voor een bedrijf dat bekend staat om zijn doorlopende oppervlakken en grote esthetische aantrekkingskracht, Ideal Work®: zo is dus voor buiten Rasico® gebruikt, de decoratieve cementgebonden naadloze oplossing, waarvan het bijzondere het effect is dat gecreëerd wordt door de unieke afwerking die verkregen wordt met een troffel. Dit leent zich uitermate goed voor minimalistische buitenomgevingen en om elegante ruimtes te creëren die grote kalmte en rust uitstralen en dus ideaal zijn om lichaam en geest te verkwikken. Om continuïteit met Rasico® te verkrijgen is in het interieur voor Nuvolato Architop® gekozen, dat voor een doorlopend oppervlak zorgt en dat in staat stelt om de dikte- en gewichtsgrenzen van traditioneel (glad) beton te overwinnen, terwijl het de schoonheid en de sterkte ervan behoudt. Dit is mogelijk terwijl de aandacht voor details blijft, waardoor een hoge esthetische waarde wordt gecreëerd in verschillende kleuropties. Beide materialen die toegepast zijn in een neutrale kleur hebben ertoe bijgedragen om dat gevoel van pure elegantie en moderniteit te geven waar de opdrachtgevers zo naar op zoek waren.

De constante visuele verbinding met de tuin en de natuurlijke en antropogene elementen van de locatie, de zuivere geometrische vormen, de selectie van een beperkt aantal warme en materiële afwerkingen, de zoektocht naar iconische interieurelementen creëren een verfijnde maar comfortabele ruimte, gekenmerkt door een tijdloos ontwerp, waardoor degene die het beleeft een intieme en rustige dimensie in het woonhuis kan terugvinden.

Er is bijzondere aandacht besteed aan het woongedeelte: dit gedeelte dat opgezet is als een “toverlantaarn”, waarin een moderne hangende kroonluchter met gebeeldhouwde vormen zweeft, wordt gekenmerkt door grote ramen die de kamers overdag met licht overspoelen, terwijl ze ’s nachts de activiteiten die buiten plaatsvinden onthullen. Oriëntatie speelt ook een belangrijke rol: de bijna perfecte noord-zuid uitlijning van de lengteas van het woonhuis, de ligging van het slaapgedeelte op het westen en het woongedeelte op het zuiden, de optimale indeling van de raampartijen, zijn allemaal elementen die het mogelijk maken om het zonlicht in de winter zoveel mogelijk binnen te laten en in de zomer buiten te laten en bovendien om het natuurlijke daglicht het beste te benutten.

Het ontwerponderzoek van Villa GF staat in nauwe samenhang met de lage milieu-impact van het gebouw, dat geconfigureerd is als BENG-gebouw (Bijna Energieneutraal Gebouw) en dat gekenmerkt wordt door een lager energieverbruik door middel van systemen waarvoor de energie wordt opgewekt door zonnepanelen.   Tot slot wordt de elektrische, verlichtings-, verwarmings-, zonnepaneelinstallatie en het videobewakingssysteem beheerd via domotica, oftewel een smart home systeem. Dit maakt een grotere mate van intern comfort en veiligheid, een flexibeler beheer dat bovendien op de werkelijke eisen van de gebruiker afgestemd kan worden en eveneens besturing van de installaties en controle van het verbruik op afstand mogelijk.

Datum: 2022

Plaats: Melfi, Italië

Ontwerpers: Arch. Fabio Sgaramella, Arch. Daniela Petrone

ph: Pierangelo Laterza

Oplossingen gekozen voor Villa GF