Loading...

Nuvolato Architop® van Ideal Work voor de vloer van het wijnhuis Pieropan.

Een juweeltje op het gebied van technologie en traditie, dat letterlijk ondergedompeld is in de heuvels van Soave.

Het wijnhuis Leonildo Pieropan, dat ontworpen is door de architect Moreno Zurlo van A.c.M.e. Studio, spreekt de taal van innovatie en duurzaamheid en is toevertrouwd aan de vierde generatie van de familie: Andrea en Dario, de zoons van Leonildo en Teresita.

Het wijnhuis, waarvan het concept is om zowel wijn te produceren als om liefhebbers te verwelkomen, heeft vijf jaar lang werk gevergd aan het opvallende ondergrondse gedeelte en is getuige geweest van een uitgekiende en slimme keuze van materialen, zoals Nuvolato Architop® dat toegepast is voor de vloeren van het project. Hierdoor worden tastbare beelden opgeroepen met de “brutale” charme van het industriële beton van Ideal Work, waarvoor is gekozen om het wijnhuis een designvloer met een sterk en karaktervol uiterlijk te geven.

Vanuit architectonisch oogpunt was het achterliggende idee van het project om een strook van de glooiende velden op te lichten en daaronder een ruimte van maar liefst 60.000 kubieke meter in te voegen. Dit alles uit eerbetoon aan en voor het behoud van een delicaat agrarisch landschap, maar ook om de productierealiteit Pieropan diepgeworteld te integreren op een manier die volkomen binnen het gebied past.

Aangezien het bouwwerk zich grotendeels onder de grond bevindt, vormt het aanzicht van het project één enkel kromlijnig blok dat de plaats inneemt van de natuurlijke glooiing van het terrein, waardoor het hoogteverschil dat ontstaat door het niveauverschil tussen de nieuwe groene bedekking en de oorspronkelijke helling van het terrein wordt opgeheven.

De structuur van het architectonische maaksel bestaat uit betonplaten van 28 meter zonder dragende zuilen, terwijl het plafond de twee meter hoge grond ondersteunt, waarop een unieke berijdbare wijngaard is aangelegd.

Deze structuur blijkt uiterst rationeel te zijn voor wat betreft de indeling van de verwerkingsruimtes. De binnenruimtes zijn namelijk ontworpen op basis van de productiecyclus: de ruimtes waar ventilatie en verlichting nodig is (bestemd voor het drogen, het vinificatieproces, het bottelen, het laboratorium, de verpakking, de verkoop) zijn in de richting van de gevel geplaatst; de ruimtes die bestemd zijn voor de verfijning van de wijn bevinden zich daarentegen volledig ondergronds. Het gedeelte dat gewijd is aan de productie en dat gekenmerkt wordt door enorme efficiënte en prettige essentiële ruimtes, is gecombineerd met enkele ontvangstfaciliteiten zoals ontmoetingsruimtes en ruimtes die gewijd zijn aan het proeven van de wijn.

Op de begane grond, over de gehele oppervlakte van de wijnmakerij, worden er tastbare beelden opgeroepen door de ‘brutale’ charme van het industriële beton Nuvolato Architop® van Ideal Work, waarvoor gekozen is om het wijnhuis een designvloer met een sterk en karaktervol uiterlijk te geven.

Deze cementgebonden oplossing voor vloeren omvat in ongeveer 3 millimeter de schoonheid en robuustheid van traditioneel cement, overwint de gewichtsgrenzen waardoor een hoge esthetische waarde wordt gecreëerd in verschillende kleuropties.

De kleur van de Nuvolato Architop® vloer, die ontleend is aan een neutraal kleurenpalet, roept tijdloze beelden op. Moderniteit en traditie versmelten in een vloeiend oppervlak dat de perfecte symbiose met de omgeving van het nieuwe wijnhuis Pieropan ook in het interieur voortzet.

Datum: 2022

Plaats: Soave, Italy

Designer: A.c.M.e. Studio

Ph: Jürgen Eheim

Oplossingen gekozen voor Wijnhuis Pieropan