Loading...

Het Zoya Museum ligt in het kleine dorpje Petrischevo vlakbij Moskou en is door het architectenbureau A2M ontworpen om de Russische heldin, Zoya Kosmodemyanskaya, te herdenken. Het interieur kenmerkt zich door minimalisme en precisie – een omgeving waarin Ideal Work’s oplossingen Nuvolato Architop® en Microtopping® perfect passen. Het gebruik in deze omgeving is niet alleen van esthetische waarde, maar zorgt er ook voor dat de exposities in het gebouw extra goed uitkomen.

Het kleine dorpje Petrischevo, in de buurt van Moskou, is omgeven door natuur en andere dorpjes. Het Zoya Museum sluit heel mooi aan op het landschap. Dit museum is ontworpen door de A2M-architecten en gebouwd ter nagedachtenis aan Zoya Kosmodemyanskaya, een heldin uit de Tweede Wereldoorlog, die in 1941 door het Duitse leger werd geëxecuteerd op de plek waar nu het museum staat.

Het museumcomplex bestaat uit meerdere, onafhankelijke gebouwen die onderling verbonden zijn door een zuilengalerij rondom het complex. Het hoofdgebouw is in het midden en beslaat ruim 2500 m2, verdeeld over twee verdiepingen. Het bestaat uit een tentoonstellingsruimte, een café, een cadeauwinkel en bijbehorende ruimtes. Elke kamer is ontworpen als een op zichzelf staande ruimte met een eigen functie en grote ramen, waardoor de historische locatie onderdeel wordt van het verhaal van de tentoonstelling.

De strakke en geometrische uitstraling van de buitengevel wordt weerspiegeld in het interieur waarin de minimalistische en scherpe lijnen terugkomen. Natuurlijke materialen zoals hout en neutrale tinten worden gecombineerd om de uitstraling van de tentoonstelling te versterken en de bezoeker de ervaring van een tijdloze ruimte te geven. In deze specifieke setting speelt natuurlijk licht een belangrijke rol: door de grote ramen komen binnen en buiten samen en wordt de levendige en indrukwekkende uitstraling van het museum versterkt.

Voor de wanden en vloeren, is gezocht naar een degelijke, technische oplossing met een neutrale uitstraling zodat de tentoongestelde items goed tot hun recht komen. Er is gekozen voor Nuvolato Architop® van Ideal Work omdat het duurzaam en slijtvast is, ook wanneer er veel mensen overheen lopen. Nuvolato Architop® is gebruikt voor de gehele museumvloer, en voor de muren en de boekwinkel is Microtopping® gekozen.

Deze twee eigentijdse, naadloze oppervlakken zijn ideaal voor tentoonstellingsruimtes, zoals in het Zoya Museum, omdat ze verschillende ruimtes samenbrengen en daardoor de ruimtes optisch vergroten. Bovendien kan het effect van zowel het brutalistische Nuvolato Architop® als het zachte, tactiele Microtopping® gecombineerd worden met de meest uiteenlopende materialen en meubelstijlen. Ze passen perfect bij een breed scala aan looks, van heel eclectisch tot minimalistisch, zoals hier in het Zoya Museum.

Jaar: 2020

Plaats: Petrishchevo, Russia

Ontwerpers: A2M

Oplossingen gekozen voor Het Zoya Museum