Loading...

Under – Snøhetta’s onderwater restaurant

Een bijna surrealistisch en zeer fascinerend project dat niet meer dan een denkbeeldig idee leek te zijn.
In 2017 hebben de architecten van Snøhetta echter de volltooing van “Under”, het eerste Europese onderwater restaurant, aangekondigd wat afgelopen maart geopend is.

Under bevindt zich in Lindesnes aan de zuidkust van Noorwegen, een belangrijk punt van samenvloeiing van de oceaanstromingen en bevat drie projecten in een enkele architecturale structuur: een gastronomische innovatie, een onderzoekscentrum voor wilde zeefauna en een milieu-experiment.
De locatie was gekozen door de rijke biodiversiteit van de zee en de plotselinge veranderingen in de zee omstandigheden: van kalm tot stormachtig op dezelfde dag.

Gemaakt om volledig te worden geïntegreerd met het zeegebied, is Under zo eenvoudig mogelijk opgezet. Het heeft de vorm van een monolithische betonnen buis en is 34 meter lang. Het ruwe oppervlak dient als een kunstmatig rif voor oesters en algen. De verticale muren zijn licht gebogen en 50 cm dik, om een optimale weerstand tegen de kracht van de golven en waterdruk.

Het restaurant is te bereiken via een houten voordeur gemaakt van onbehandeld eikenhout, wat van kleur zal veranderen na verloop van tijd, naar een grijze tint te vergelijken met beton. Het eikenhout is binnen ook aanwezig, waar het zorgt voor een warme sfeer en omgeving.

Under is ontwikkeld in drie niveaus: de eerste bevat de hoofdingang en gardrobe, waar de gasten ontvangen worden in een schitterend interieur in een pure Scandinavische stijl. Het belichaamt de metafoor van een reis van land naar zee. De panelen op het plafond weerspiegelen de kleuren van een zonsondergang op de oceaan.

In het tweede niveau bevindt zich de champagnebar die tussen de strandlijn en zee ligt, dus aan het begin van de oceaan. Deze rand wordt gekenmerkt door een smal verticaal acrylvenster met zicht op de zeespiegel. Uiteindelijk bereikt men de eetruimte, waar plaats is voor 40 gasten. Dankzij een 11×4 meter raam, biedt deze kamer een prachtig uitzicht op de zeebodem, die natuurlijk mee verandert met de seizoenen.

Natuurlijk licht dringt door het water en bereikt het interieur van het restaurant, waardoor een schitterend licht- en schaduweffect ontstaat. Na de zonsondergang verlicht het kunstlicht de zeebodem wat vissen aantrekt naar het raam.

Het doel van dit restaurant is het creëren van een culinaire ervaring op basis van verse, lokale ingrediënten van hoge kwaliteit die voldoen aan de regels en eisen van duurzaamheid van dieren in het wild.

Nicolai Ellitsgaard, een beroemde Deense chef-kok, biedt een menu aan dat past bij de locatie en leidt een internationaal team van 16 personen, die allen ervaring hebben in Restaurants met Michelinsterren.

 

 

 

 

 

Images Courtesy by Snøhetta
Photographers: Ivar Kvaal, Inger Marie Grini / Bo Bedre Norge, André Martinsen