Loading...

Hashim Sarkis is de curator van de 17e Internationale Tentoonstelling van de Architectuurbiënnale van Venetië in 2020. Paolo Baratta, voorzitter van de Biënnale van Venetië, kondigde de titel en het onderwerp van deze laatste editie aan: “How Will We Live Together?”
Sommige architecten zullen worden uitgenodigd om hun “visie” op 2020 en hun opvattingen over sociale woningbouw te delen in een gebied dat op het punt staat om meer en meer verbonden te worden met opkomende en geavanceerde realiteiten.
President Baratta stelt: “Een geaccentueerd dualisme heerst over de wereld. De kloof tussen de huidige levensomstandigheden en de wenselijke is kwalitatief verschillend in verschillende delen van de wereld. Op een groot deel van de planeet wordt het leefklimaat beoordeeld aan de hand van traditionele en elementaire criteria (beschutte ruimtes om in te leven, menselijkerwijs adequate leefomstandigheden, openbare ruimtes). Andere delen van de wereld daarentegen gaan in de richting van nieuwe ontwikkelingsfasen, waar verandering nodig is op het gebied van productieomstandigheden, handels- en arbeidsorganisaties, maatschappij, gemeenschaps- en familiebedrijven. Ze evolueren naar een andere realiteit dan die waarvoor de nieuwste territorium-, stads- en woningbouwontwikkelingen werden gecreëerd”.

Om een project te creëren dat verschillende standpunten over de kwestie kan vertegenwoordigen, zullen de curatoren van de nationale participaties professionals en medewerkers uit verschillende creatieve gebieden betrekken: kunstenaars, aannemers, journalisten, sociologen, ambachtslieden en gewone burgers.
How Will We Live Together, zal het volgende promoten: “voorbeelden van design die informatie verschaffen over verschillende realiteiten, trends en actuele conflicten, maar ook een beeld geven van een wereld die aan het werk is om deze problemen aan te pakken en, bovenal, een architectonisch overzicht dat zich bezighoudt met het bedenken, voorstellen en creëren van nieuwe oplossingen. De wetenschap dat mensen over de hele wereld aan dit onderwerp werken, maakt deel uit van een nieuw “samenleven”. En de Biënnale van Venetië is de perfecte plek om dit te communiceren.”
Volgens Hashim Sarkis:
“We hebben een nieuw ruimtelijk contract nodig. In de huidige context, die wordt gekenmerkt door toenemende politieke verschillen en economische ongelijkheden, vragen we de architecten om zich enkele ruimtes voor te stellen waar we royaal samen kunnen leven: als mensen die, ondanks hun groeiende individualiteit, zich willen verbinden met anderen in zowel de digitale als de echte ruimte; samen als nieuwe families die op zoek zijn naar meer fatsoenlijke en gediversifieerde leefruimtes; samen als opkomende gemeenschappen die behoefte hebben aan rechtvaardigheid, inclusie en ruimtelijke identiteit. Samen is het mogelijk om politieke grenzen te overstijgen en zich een nieuwe associatieve geografie voor te stellen; om zich als een geheel te voelen en zo de crisis onder ogen te zien die vraagt om een wereldwijde actie gericht op het behoud van het leven”.

De 17e Internationale Tentoonstelling van de Architectuurbiënnale van Venetië vindt plaats van 23 mei tot 29 november 2020 (voor- opening op 21 en 22 mei) in de Giardini, de Arsenale en op verschillende andere locaties van het historische centrum van Venetië.
Het zal mogelijk zijn om evenementen en initiatieven te volgen op de sociale netwerken door het volgen van de officiële hashtags: #BiennaleArchitettura2020 en #HowWillWeLiveTogether
Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.labiennale.org
Foto credits: Hashim Sarkis, Paolo Baratta_Photo van Jacopo Salvi, Courtesy La Biennale di Venezia