Loading...

In Denemarken is het Tirpitz-museum ontworpen om te worden verborgen in de natuur van Denemarken; de oorspronkelijke structuur was die van een voormalige oorlogsbunker, gebouwd in 1944. De Stamped Wall van Ideal Work® is gebruikt om enkele van de binnenmuren te bedekken, wat zorgt voor een ruw betoneffect.

Tirpitz kan worden omschreven als een verborgen bunkermuseum in de buurt van Blåvand, aan de westkust van Denemarken. Het Tirpitz Museum is ontworpen door de Bjarke Ingels Group en is gemaakt van een bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 is gebouwd om de stad Esbjerg te beschermen.

Het museum betreden voelt als een transcendentale ervaring, een duik in de geschiedenis. Het museum wordt geleidelijk zichtbaar, eenmaal ter plaatse zie je eerst de bunker en pas later zal je de sporen opmerken die je naar de kern van het museum zullen leiden. Binnen zijn er vier tentoonstellingsruimtes met een oppervlakte van 2800 vierkante meter, die tegelijkertijd vier verschillende tentoonstellingen kunnen herbergen.

 

“De architectuur van Tirpitz” – legt Bjarke Ingels uit – “vertegenwoordigt de antithese van de bunker. De lichtheid en openheid van het nieuwe museum staan tegenover de solide hermetische structuur van de voormalige bunker. De tunnels zijn geïntegreerd in de duinen als een open oase op het zand – een duidelijk contrast met het beton van de bunker. De bunker blijft het enige referentiepunt van een ver en donker verleden, dat met een aandachtige blik de toegang tot een nieuwe culturele ontmoetingsplaats markeert.”

De gebruikte materialen – zoals beton – creëren een verbinding tussen nieuw en oud; Ideal Work®’s Ideal Wall, de decoratieve verticale bekleding die muren, kolommen en panelen een mooie uitstraling kan geven, is hier voor sommige van de muren gebruikt. Hier werd gekozen voor een “versleten” betoneffect, zoals die van de oude bunker.

Datum: 2017

Designer: BIG | Bjarke Ingels Group

Plaats: Blåvand, Denmark

ph: Mike Bink, Jesper Ray Manley, Rasmus Hjortshoj

Oplossingen gekozen voor Tirpitz Museum