Loading...

De kracht van de natuur is sterker dan elk onverwoestbaar materiaal.
Dit is bevestigd door wetenschappers van de Lancaster University Engineering afdeling, die nieuwe cementmixen hebben ontwikkeld voor gebruik in de bouwsector.
Het onderzoek bevestigt dat het toevoegen van microdeeltjes uit wortelen en bieten aan een cementmix het materiaal veel resistenter kan maken, wat een uitstekende duurzaamheid oplevert.

 

De eerste tests onder leiding van het team van de Engelse universiteit tonen aan dat deze plantaardige vezels de sterkte van het cement aanzienlijk verbeteren en dit tegen een zeer lage kostprijs. Een van de belangrijkste doelstellingen van het onderzoek is namelijk om te experimenteren met nieuwe combinaties van biomaterialen om ecologische en milieuvriendelijke producten te creëren en tegelijkertijd de CO2-uitstoot en het energieverbruik te verminderen.

Deze nieuwe microdeeltjesmix is niet alleen een enorme verbetering ten opzichte van de huidige cementproductie wat betreft mechanische en microstructurele eigenschappen, maar is ook in staat om de hoeveelheid beton die nodig is voor de eigen productie te verminderen. Voor het bouwen met dit materiaal is dus een lager percentage cement nodig, waardoor de uitstoot van kooldioxide wereldwijd met 8% kan dalen.

De onderzoekers beweren dat deze op cellulose gebaseerde microdeeltjes, geproduceerd in samenwerking met het Schotse bedrijf CelluComp, bij vermenging met traditioneel beton de hoeveelheid hydraterende calciumsilicaat, de belangrijkste stof die beton zijn sterkte en duurzaamheid geeft, kan verhogen. Ze kunnen dus de prestaties van alle cementmaterialen verbeteren, ook die van dure grondstoffen zoals grafeen en koolstofnanobuisjes.
Duurzaamheid is een zeer belangrijke zaak en onderzoekers zetten grote stappen in het verminderen van verspilling en de uitstoot van stoffen die schadelijk zijn voor zowel de mens als de planeet.
Hopelijk zullen er in de komende jaren op de meeste gebieden veranderingen plaatsvinden om de huidige verontreinigingsniveaus aanzienlijk te verlagen.