Loading...

Beton maakt deel uit van ons blikveld, het is zo vertrouwd dat het bijna gewoon is, daarom is het moeilijk weg te denken en stil te staan bij het belang en de impact ervan op de geschiedenis en in ons dagelijks leven.

Hier zijn tien wetenswaardigheidjes die u misschien nog nooit zijn opgevallen.

 

1. Beton is het meest gebruikte materiaal ter wereld

Beton is de tweede meest voorkomende stof op onze planeet (na water); het wordt ook meer gebruikt dan enig ander materiaal ter wereld.

Naar schatting wordt er jaarlijks zo’n 20 miljard ton gebruikt.

 

2. Beton en cement zijn niet hetzelfde

Denken dat “cement” en “beton” hetzelfde is, is een veel voorkomende misvatting. Beton is een samengesteld materiaal dat wordt verkregen door ander materiaal zoals grind of zand aan cement toe te voegen.

 

3. De oude Romeinen hebben een impuls aan het gebruik van beton gegeven

Assyriërs, Egyptenaren en Grieken gebruikten al vergelijkbare samenstellingen, maar het waren de Romeinen die iets vergelijkbaars met beton voor verschillende werken gebruikten, voor het aanleggen van wegen, het maken van funderingen en het bouwen van tempels.

De beroemdste hiervan, het Pantheon in Rome, dat gebouwd is omstreeks het jaar 120 na Chr. beschikt over de grootste koepel ter wereld van Romeins beton.

 

4. Portlandcement dankt zijn naam aan kalksteen van een vergelijkbare kleur

Joseph Aspidin startte in 1824 als eerste met de industriële productie van beton. Het product kreeg de naam portlandcement, vanwege de gelijkenis tussen het met dat cement gevormde beton en een kalksteen van het Portland eiland in Engeland.

 

5. Beton werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als “strategisch wapen”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden betonnen “geluidsspiegels” gebruikt om een sein te geven wanneer er vijandelijke militaire vliegtuigen naderden. Deze holronde constructies konden de geluidsgolven van vijandelijke vliegtuigen oppikken, waardoor de

Britse troepen in staat waren de vliegroutes te veronderstellen en zich klaar konden maken om zich te verdedigen.

6. Beton wordt met de jaren sterker

Na ongeveer vier weken heeft beton ongeveer 90% van de uiteindelijke sterkte bereikt. Het blijft echter tientallen jaren daarna sterker worden vanwege de omzetting van calciumhydroxide in calciumcarbonaat, doordat het na verloop van tijd koolstofdioxide opneemt.

 

7. De grootste stuwdam ter wereld

Voor de bouw van de Drieklovendam in China (185 meter hoog en 2309 meter lang) is 27 miljoen kubieke meter beton gebruikt.

 

8. Een huis volledig van beton

Onder zijn meer dan duizenden patenten stelde Thomas Edison zich een huis voor dat volledig van beton was gebouwd. Het ontwerp omvatte alles, “inclusief de zijkanten, het dak, de scheidingswanden, het meubilair, de kuipen en de vloeren”.

 

9. Beton is bestand tegen zowel vuur als water

Beton heeft uitstekende brandwerende eigenschappen. Het brandt niet, het kan geen vlamvatten en geeft geen schadelijke uitstoot af in geval van blootstelling aan vlammen.

Beton kan ook bijna waterdicht worden gemaakt als het wordt behandeld met geschikte additieven en producten.

 

10. Het heeft een uitstekende druksterkte

De druksterkte verwijst naar de kracht die nodig is om het materiaal te breken.