Loading...

Architectuur en interieurontwerp maken een drastische ommekeer door, waarbij duurzaamheid en woonwelzijn worden omarmd als centrale thema’s en doelstellingen, om volledig door te ontwikkelen en ook mee te nemen bij de stilistische en functionele zoektocht. In dit dringende en bewuste perspectief komt het gebruik van natuurlijke materialen naar voren als een keuze die een sleutelrol vervult en die een reeks voordelen met zich meebrengt voor het milieu en voor degenen die in de ontworpen ruimtes wonen, van verminderde verspreiding van VOS in de atmosfeer tot energiebesparing, tot gezondheid en een betere leefbaarheid van de ruimtes, factoren die bepalend zijn voor een groter lichamelijk en geestelijk welzijn.

Bovendien blijft innovatie grenzen verleggen en nieuwe mogelijkheden openen waardoor de voordelen voor het milieu en de gezondheid van natuurlijke en gerecyclede materialen op harmonieuze wijze versmelten met de eisen van het moderne leven. Technologie speelt eveneens een centrale rol in duurzame architectuur en ecologisch verantwoord interieurontwerp, waarbij verwerkingstechnieken van natuurlijke en gerecyclede materialen worden ingevoerd die ten goede komen van grote functionaliteit, prestaties en apparaten met een laag energieverbruik.

 

 

Natuurlijke en gerecyclede materialen: ecologische duurzaamheid.

De trend om natuurlijke en gerecyclede materialen in de architectuur en het interieurontwerp toe te passen vormt een belangrijke stap in de richting van ecologische duurzaamheid. Het gaat daarbij om materialen die afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen of voortkomen uit intelligente recyclingsprocessen, zoals hout uit verantwoord beheerde bossen, gerecycled steen, kalk, kurk, bamboe, glas en metaal.

Allemaal materialen die bijdragen aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen en waarvoor bij de productie minder energie is gebruikt in vergelijking met vergelijkbare synthetische materialen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen in het milieu wordt verminderd.

Oplossingen die de negatieve ecologische impact aanzienlijk verminderen en blijk geven van een tastbare inzet van de architectuur en het ontwerp voor een groenere en leefbaardere toekomst, zowel binnenshuis als buitenshuis. Oplossingen die aangestuurd worden door talloze architecten en ontwerpers van over de hele wereld, zoals Stefano Boeri, Neri Oxman, Philippe Starck en Kelly Wearstler – om er maar een paar te noemen en die doorgetrokken worden tot het aanbod van vakkundige bureaus en interieurbedrijven die projecten op verschillende schaalgrootte, met een verschillende omvang en bestemming. Zodat ieder van ons ervoor kan kiezen om natuurlijke en duurzame materialen in zijn/haar eigen leefruimte te introduceren.

 

Natuurlijke materialen en groene oplossingen: woonwelzijn.

De keuze van natuurlijke materialen in de architectuur en het interieurontwerp is niet alleen een afspiegeling van het streven naar ecologische duurzaamheid, maar vormt ook een directe investering in woonwelzijn. Kurk is bijvoorbeeld een uitstekend thermo-akoestisch isolatiemiddel voor verschillende binnenruimtes en kalk heeft het vermogen om de luchtvochtigheid te reguleren en de lucht te zuiveren, waardoor de verspreiding van bacteriën en schimmels wordt verminderd, met als gevolg toename van een gezonde leefomgeving in de binnenruimte (lees meer over dit onderwerp in ons artikel “Voordelen van kalk in de bouw”).

Bovendien dragen materialen als hout, steen en bamboe, dankzij de intrinsieke kwaliteit ervan, bij aan het creëren van een gezellige sfeer in harmonie met de natuur. Dit vermindert niet alleen stress, maar bevordert ook een gevoel van rust in de dagelijkse ruimtes, zoals talloze onderzoeken, te beginnen met het onderzoek van Stephen R. Kellert, hebben aangetoond

 

 

Innovatie voor duurzame materialen en energie-efficiëntiesystemen.

Innovatie op het gebied van natuurlijke materialen opent nieuwe grenzen ten aanzien van ecologisch verantwoord interieurontwerp. Dankzij nieuwe bewerkingstechnieken kunnen we de unieke eigenschappen van materialen met specifieke isolerende, thermoregulerende en hygroscopische eigenschappen, zoals kurk, kalk en bamboe, optimaal benutten voor pleisterwerk, vloeren en verschillende soorten inrichtingen.

Bovendien is de integratie van natuurlijke materialen en technologie een van de sleutels tot duurzame architectuur met oplossingen voor om het energieverbruik efficiënter te maken zoals: LED-verlichting, intelligente thermostaten, gevoelige automatiseringssystemen tot en met zonnepaneelinstallaties.